Vaser og "hulformer" (engelsk: Hollowforms) er dekorative gjenstander som både har funksjonell og estetisk verdi. Med vaser tenker jeg produkter passende for blomster/kvister/strå. Oftest er høyden større enn diameteren.


Med "hulformer" forøvrig, tenker jeg andre lukkede former, oftest med større diameter enn høyde og som ikke nødvendigvis er tiltenkt blomster/kvister/strå.  Sistnevnte kan f.eks.brukes som beholdere eller som pynt i seg selv.


På denne siden finner du galleri med vaser og hulformer sortert i flere gallerivisninger. Gå inn på menyoversikten og velg ønsket galleri.


Hvis vasen har lokk kalles det gjerne en urne. Vaser og hulformer med med lokk er samlet i egen undermeny på denne hjemmesiden. Klikk undermenyen "med lokk" for gallerivisning med slike. 


Når vaser og hulformer er laget i trevirke vil den funksjonelle siden begrenses noe. Man kan ikke fylle de med vann eller annen væske sånn uten videre. Enkelte løser dette ved å dreie vaser med sylindrisk hull og deretter sette i en glassvase/beholder/rør tilpasset hullet.

Andre forsøker å forsegle trevirket innvendig med f.eks. epoxy.


Min tilnærming til vaser og hulformer: Jeg prøver å se på disse som dekorative gjenstander eller skulpturer.  Man kan videreføre denne grunnideen med å tilføre tørkede blomster, strå, kvister og lignende slik at det blir dannet et helhetlig og spennende uttrykk. Størrelsen på vasen vil sammen med form, farge og proporsjoner gi noen føringer om hva som matcher. Her er det forsatt rom for masse kreativitet!


Som regel bruker jeg å lage vasen slik at den inneholder flere visuelle uttrykk, alt etter hvilken posisjon man dreier den. Eksempelvis kan den ene siden av vasen inneholde dekorelementer mens den andre siden er trehvit. Slik kan eieren av vasen delvis tilpasse uttrykket etter ønske og omgivelser. Dette er årsaken til at jeg velger å vise 2 bilder av samme produkt i galleriene på denne siden. 


Å dreie vaser er nokså krevende, spesielt hvis vasen skal hules fullstendig ut og med jevn veggtykkelse. Har vasen liten åpning, dreier man uten visuell kontakt med skjæret på dreiejernet mens man uthuler. Dreiejerna som benyttes har oftest en bøy eller "svanehals" for å kunne nå ut til alle områder i vasen. Selve skjæret på jerna er som regel utskiftbae. Skjærene kan ha ulike fasonger og bestå av ulike stålkvaliteter. Jeg bruker både HSS-stål og ringer med karbidstål. For større vaser kreves det i tillegg en støttebrille samt eget oppsett for dreiejern. (Se bilder under)


For spesielt interesserte nevnes at jeg av og til holder kurs og demonstrasjoner i temaet. Klikk menyen "Det skjer" for mer info


  

Nyeste kommentarer

12.11 | 15:35

Tusen takk for det flotte møtet på Kystens Arv i dag! Utrolig utstilling og glimrende pedagogikk gjorde dagen minnerik for oss! Tove og Tor

26.10 | 10:22

Hei du! Var nettopp en tur innom Kystens Arv,
flott museum på alle vis. Men vasene dine!!! De ble faktisk den største opplevelsen. Så flott, vakkert og håndverksmessig suverent, du er
god!!!

18.09 | 10:24

Det er utrolige flotte ting du lager. Det er underlig at prisene ikke er høyere for produktene dine. Jeg skjønner at de må selges lett. Jeg er betatt!

12.08 | 17:54

Siden din er til stor inspirasjon, masse flotte ting du lager, når du skriver oljefinish, hvilken olje er det du bruker

Del denne siden